Dr. Mihálydeák Tamás: dékán – Debreceni Egyetem Informatikai Kar

A Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánjaként minden eszközzel elő kívánom segíteni azt, hogy hallgatóink minél több olyan speciális ismerethez jussanak, amelyeket az informatikai ipar közvetlenül igényel, amelyek előnyt jelentenek a munkaerőpiacon. A szoftvertesztelés, a szoftverfejlesztés teljes folyamatának minőségbiztosítása napjainkra speciális ismereteket feltételező, önálló szakterületté vált. Ezeknek az ismereteknek az oktatása, a nemzetközileg elismert vizsgabizonyítványok kiadása, a szoftverteszteléssel kapcsolatos szolgáltató központ kialakítása nem pusztán az Informatikai Kar és a résztvevő cégek érdeke, hanem jelentős mértékben hozzájárulhat a regionális informatikai ipar fejlesztéséhez is.

Dr. Juhász István: nyugdíjas egyetemi oktató – Debreceni Egyetem Informatikai Kar

Negyven évig oktattam a Debreceni Egyetemen (és elődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen) programozás-technológiát, adatbázis-kezelést, modellezést, szoftvertervezést és rendszerfejlesztési módszertanokat. Ezen témakörökben sor került a minőségügyre és ehhez kapcsolódóan a tesztelésre is. Jelenleg nyugdíjasként, mint óraadó segítem az Informatikai Kart. Mint a DTK tagja, azon fáradozom, hogy egyetemi és piaci összefogással olyan tesztelői képzések jöhessenek létre Debrecenben, melyek egyrészt segítik a tesztelői szakma megfelelő presztízsének megteremtését, másrészt olyan szakembereket bocsátanak ki, akik a gyakorlatban magas szinten tudják ezt a feladatot ellátni.

Héjja Ferenc: IT Application Manager – Data Warehous IT, R&D IT – NI Hungary Kft.

Az elmúlt 14 évben a szoftverfejlesztő-, szoftvertesztelő- és alkalmazásfejlesztési vezető pályafutásom alatt elengedhetetlennek tartottam a szoftverek minőségéhez tartozó szoftvertesztelési szakmaiságot, a szoftvertesztelői munkakör presztízsének megteremtését Magyarországon.
Külföldön, multinacionális környezetben eltöltött szakmai éveim alatt szerencsém volt megismerni a nyugati-európai szoftverfejlesztéssel/-teszteléssel kapcsolatos mentalitást. 2008-ban Finnországból hazaköltözve az ISTQB alapjait több magyarországi szoftverfejlesztő cégnél bevezettem.
Jelenleg a debreceni székhelyű, NI Hungary Kft-t erősítem IT alkalmazásfejlesztő vezetőként és többek között azon dolgozom, hogy Debrecenben egy erős szoftvertesztelői bázis tudjon kialakulni a DTK, a HTB, a debreceni egyetem illetve a jelenlevő piaci szereplők együttműködésével. A Hungarian Testing Board-nak 2009 áprilisa óta vagyok a tiszteletbeli tagja.

Bodrogközi László: ügyvezető igazgató – Neuron Szoftver Kft.

A vállalati szoftverek tervezésének és fejlesztésének terén az elmúlt 20 év igazolta, hogy csak magas minőségű szoftvereket érdemes az ügyfelek számára átadni, ehhez viszont megfelelő tudással rendelkező szoftvertesztelő szakemberekre van szükség.
Cégvezetőként és a DTK aktív tagjaként célom, hogy a szoftvertesztelés minél nagyobb ismertséget és elismertséget szerezzen az informatikai szakemberek között.

Lovas István: régióvezető – Schönherz Iskolaszövetkezet

A Schönherz Iskolaszövetkezet munkája során első sorban az informatikai szektorban és műszaki területen igyekszik a hallgatókat szakmai munkához juttatni partnerkapcsolatok és tudásbővítő kezdeményezések által. Céljaink eléréséhez elengedhetetlen a hallgatók kompetenciafejlesztése, melyet mindig a munkaerőpiac aktuális igényeire szabunk. Az utóbbi időszakban egyre határozottabb igény merült fel a szektor piacán a tesztelői szakértelemmel rendelkező humán erőforrásra. A DTK munkájában való közreműködés révén igyekszünk reagálni erre az igényre szakmai kapcsolatok építésével, aktív kommunikációval, és nem utolsó sorban olyan képzések bonyolítása által, melyek garantálják, hogy a motivált és tehetséges hallgatók és munkavállalók a piac számára a lehető legideálisabb tudástárral rendelkezzenek. A DTK tagjaként célom, hogy a fentiek megvalósulását minden rendelkezésemre álló eszközzel segítsem.

Illés Péter: BQA csoportvezető – NI Hungary Kft.

8 éve foglakozom szoftver minőséggel, szoftverteszteléssel. Az NI Hungary Kft. vállalatirányítási (ERP és CRM) rendszerének tesztelő csapatát vezetem (Business Quality Analyst Team), melynek feladata, hogy az ERP és CRM rendszereket tesztelje, valamint hozzájáruljon a szoftverfejlesztés folyamatának optimalizálásához. Azért csatlakoztam a DTK tagjaihoz, mert a Debreceni Egyetemmel, valamint a helyi piac szereplőivel együtt szeretnék tovább dolgozni azon, hogy a szoftvertesztelői szakma elismertsége a megfelelő szintre kerüljön és a munkaerőpiacon legyenek magasan képzett szakemberek.

Gál Zoltán: Lead Software Testing Engineer – EPAM Systems Kft.

2008 óta foglalkozom szoftverminőség-biztosítással. Az informatikai ipart sok szemszögből volt alkalmam gyakorlati szemmel vizsgálni, főleg multinacionális környezetben. Világossá vált számomra, hogy az egyetemi képzéseket segítenie kell a piac szereplőinek, hogy a lehetőségek és igények minél jobban illeszkedjenek. Örülök, hogy az EPAM Systems képviseletében részt vehetek ebben a kezdeményezésben. Célom, hogy eddigi tapasztalataimat felhasználva segítsem mind az egyetemi, mind az azon kívüli debreceni tesztelői élet felpezsdítését.

Balla Tibor: tanársegéd – Debreceni Egyetem Informatikai Kar

Korábbi munkáimban és egyetemi oktatóként is – az általam oktatott tárgyakban – folyamatosan nagy hangsúlyt fektettem a szoftverminőség és a szoftvertesztelés kérdéseire. Intézményünkben hamarosan megkezdjük ennek a területnek az önálló tárgyként való oktatását. Ehhez hatalmas segítség és lehetőség egy olyan közösséghez tartozni, mely magába tömöríti a szakterület akadémiai és ipari szakembereit Debrecenben és környékén. A DTK tagjaként a szoftvertesztelés oktatásának perspektíváit kutatom, építve a szakmai együttműködésben felhalmozott kapcsolati- és tudástőkét.

Dr. Kocsis Gergely: adjunktus – Debreceni Egyetem Informatikai Kar

A Kar oktatójaként évek óta részt veszek a hozzánk érkező külföldi hallgatók oktatásában programozási technológiákra. Fontosnak tartom, hogy a hazai hallgatók mellett az ide érkező külföldiek is naprakész anyagot sajátíthassanak el. A tesztelés területén hitelesebb és frissebb forrást el sem lehetne képzelni, mint az Egyetem és az Ipar kiemelkedő szakemberiből álló DTK-t. A Kerekasztal tagjaként célom, hogy a tesztelés oktatása mind a hazai, mind a külföldi hallgatóinkhoz a megfelelő formában és mértékben jusson el.